voetreflexmassage

Betekenis van rode en witte plekken op het lichaam

Als voetreflextherapeut kunnen we veel aan voeten aflezen. Er zijn ook boeken met voeten lezen en tenen lezen etc. Binnen een familie lijken voeten vaak op elkaar en denk je als cliënt dat iedereen zulke voeten heeft. Als therapeut kom je alle soorten en maten tegen en dat maakt het mede ook zo leuk. Deels loopt de diagnose (die een hbo’er officieel niet mag stellen) gelijk met de reguliere geneeskunde. Uiteraard zou ik zeggen. Iedere verpleegkundige (en arts uiteraard) kent het volgende rijtje en wij ook.

  • Rubor : rood, als een plek op het lichaam rood is zit daar te veel energie. Duidt vaak op een ontsteking, maar kan ook overspannenheid zijn. Natuurgeneeskundig: rood geeft ontsteking geeft boosheid aan. De plek zegt vaak waarover.
  • Tumor : verdikking, een zwelling op de aangedane plekken. Daar zit vaak lymfe vocht omdat het lichaam allerlei afweerstoffen naar de aangedane plek stuurt. Natuurgeneeskundig: verdikking is altijd extra energie dan normaal.
  • Dolor : pijn, uiteraard een factor die aangeeft dat er daar wat gekwetst is. Niet of voorzichtig aankomen dus. Natuurgeneeskundig: de energie kan niet goed doorstromen, blokkade
  • Calor : de aangedane plek is niet alleen rood maar vaak ook nog warm. Nog meer reden om een ontsteking te veronderstellen. Natuurgeneeskundig: in hitte ontsteken. Rode gekwetste enkel? Mogelijk onbewust boos over alleenvoelen in een belangrijke kwestie.
  • Functio Laesie : die zere enkel is niet meer te gebruiken. Hinkelen of een stok gebruiken, en veel in je stoel zitten. Je lijf zegt, het is even te veel en dus genoeg geweest. Rust.

Daarnaast kent de natuurgeneeskunde nog een paar andere kenmerken.

  • Witte plekken: bijvoorbeeld het midden van de voetzool. Intens wit. Er zit geen energie meer in het reflexgebied van de darmen. Vaak ontstaat wit na rood. Het lijf heeft zijn best gedaan, maar kan niet meer. Dus eigenlijk een fase verder in de onbalans.
  • Plekken zonder veerkracht: je kent dat misschien wel, je drukt ergens op je been, en het duurt meer dan 10 seconden voordat de deuk weg is. Bij een zwelling kennen we dat wel, maar in de natuurgeneeskunde zien we dat vaker, ook waar geen zwelling is. Er zit te weinig energie in die plek (vaak een acupressuurpunt). Ook onbalans, maar na een aantal malen masseren en acupressuur is dat tekort aan energie goeddeels weg.

Vaak gaan een paar kenmerken samen, en bij meer dan drie is er wel wat ernstigs aan de hand: bijvoorbeeld: rood en warm en pijnlijk. Flinke ontsteking. Of wit en pijnlijk en niet te gebruiken. Flinke kwetsuur.

Gelukkig valt in de natuurgeneeskunde veel te doen. Naast rust natuurlijk. En als iets gevaarlijk is? Dan sturen we door naar de huisarts of een specialist. Naast de eigen behandeling meestal.