Gekromde tenen laten stress zien

Heel veel gezegdes bestaan al eeuwen in onze taal. Ze bevatten een schat aan informatie die terugvoert op de natuurgeneeswijzen van onze voorouders. Zoals: 

Ik heb het gevoel dat ik altijd met gekromde tenen loop.

Het is een uitdrukking, maar ik zie het dagelijks letterlijk. Cliënten komen bij mij met gekromde tenen. Soms zijn die met een paar keer stevig masseren weer recht, soms zit de kromheid al in het gewricht, in ieder geval bij een paar tenen.

We weten de betekenis van het gezegde vaak ook nog wel. Iemand doet zijn uiterste best, vaak lukt het nog wel net, maar vaak ook niet, en dat levert heel veel spanning op. En spanning en stress, dat weten de artsen inmiddels ook is een langzame sloper en zelfs killer. Zo iemand gaat vaak helemaal in het denken en in zijn of haar hoofd zitten en kan maar moeilijk meer voelen.

Mensen met kromme tenen ondersteun ik met veel stevige  drukpuntmassage van de tenen (reflex van het hoofd) en speciale behandelingen bijvoorbeeld de CraniaSacraalmassage. En uiteraard met gesprek. Behandeling met voetreflex en acupressuur, en counseling gaan bij mijn behandeling moeiteloos in elkaar over en leveren samen veel op.

Heb je de klachten al lang? Zoveel jaren als je de klachten hebt, zoveel maanden zijn er nodig in de natuurgeneeskunde om klachtenvrij te worden. Vuistregel.