Ik zit gewoon niet lekker in mijn vel
Psychosynthese
Bij psychische problemen denken veel mensen aan psychotherapie, terwijl psychosynthese vaak een beter alternatief is. Als natuurgeneeskundig therapeut kijk ik namelijk met een holistische blik naar mijn cliënten. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, hoofd en benen ook. Een fysieke klacht kan je mentaal in onbalans brengen. Andersom komt vaker voor. Omdat ik ook een psychologische opleiding heb, kan ik op dat punt enorm veel meer waarde bieden dan collega's of de huisarts.
Alternatief voor psychotherapie
Psychosynthese is een stroming binnen de Positieve psychologie (Humanistische psychologie). Deze stroming keert zich af van de freudiaanse psychotherapie, waarbij je jaren in je ziel aan het wroeten bent. Mijn behandeling gaat uit van het hier en nu en is heel concreet.
Het principe van psychosynthese
Het doel van psychosynthese, kort samengevat: wij zijn ons heel veel niet bewust, en dat is als een groot stuk onbelichte film. Als wij iets in ons leven tegenkomen wat ons blokkeert (bijvoorbeeld een examen doen, partner proberen te vinden) pak je alleen dat stukje vast en ga je het oplossen. We lossen alleen die problemen op waarvan we in de praktijk last hebben. Zo is hoogtevrees geen enkel probleem, totdat je een prachtige flat op de 10e verdieping wilt huren. En omdat er zoveel onbelichte film is, lukt het ook iedere keer om weer een barrière op te lossen, die jou dwars zit. Tot je tegen het volgende probleem aanloopt. Zonder te gaan wroeten in ons onderbewuste.
Aanpak psychosynthese
Als klein kind tot ongeveer 4 jaar, ontwikkel je heel veel eigenschappen om te overleven. Dat kan in een prima gezin (oudste van drie syndroom), maar zeker ook in een moeilijk gezin (veel ruzie, dus snel wegwezen). Deze eigenschappen noemen we onze kwaliteiten, en we hebben er tientallen van. We ontwikkelen als klein kind dus al onbewust onze kanten of subpersonen. Een paar bekende zijn: de zorger, de clown, de opstandeling, de vechtjas, de vredestichter, de aanpasser, de ijverige, de perfectionist….
Niets mis met deze kanten, want daar zitten onze kwaliteiten. Alleen gaan we ons ermee vereenzelvigen en komen er - ook als volwassene - niet meer van los. We denken dat we de clown zijn in plaats van dat we die kant hebben. Ook als de wereld om ons heen verandert en de clown helemaal niet nodig is, sterker zelfs ergernis oproept - "Kan hij nu nooit eens serieus zijn?" We blijven ons aanpassen, in plaats van ons eigen-ik te ontwikkelen.
Dan komt de psychosynthese begeleiding om de hoek kijken: Om een eigen wil te ontwikkelen, en je daar prettig bij te voelen. Dan voel je wat echt bij jou past en wanneer je, als een dirigent, kunt zeggen “nu is mijn clown wel handig” (bij een feestje), of “nu haal ik mijn perfectionist uit de kast” (bij het inpakken voor de vakantie).
Combi psychosynthese en natuurgeneeskunde
Hier komen psychosynthese en natuurgeneeskunde samen. Want als je onderscheid kunt maken tussen wie je bent en welke kanten je van jezelf kunt inzetten, kun je invloed uitoefenen op je leven. En dat komt je gezondheid enorm ten goede.
De Psychosynthese behandeling voer ik altijd uit in combinatie met natuurgeneeskundige behandeling, zodat u aanspraak maakt op eventuele vergoeding.
IDEALe LeRaar
Die ideale leraar kan geweldig lesgeven. Vroeger veel moeten uitleggen aan zijn jongere broers en zus. Maar Als deze man thuis komt en bij zijn vrouw en twee jonge kinderen die leraar gaat uithangen is hij snel gescheiden. Hij heeft een leraar. hij is het niet. Het is een kwaliteit die hij ontwikkeld heeft die hij maar beter op school kan laten als hij thuis komt. En dat gaan onderscheiden, dat je de dirigent van je eigen leven bent dat staat centraal bij psychosynthese. Met dat huwlijk gaat het helemaal goedkomen!