Hoe ontstaan klachten?

Een klacht staat bij mij centraal. Zoals het hebben van rugpijn, chronische rugpijn. En omdat de meeste mensen meer klachten hebben, focus ik me op de hoofdklacht. En ik behandel de klacht(en), niet de vermoedelijke diagnose van een syndroom door je arts (alhoewel ik die wel graag wil weten). Dit heeft te maken met het feit dat de klacht, ontstaan door een tijdelijke onbalans, maar niet weggaat. Dus ik behandel zoals in dit voorbeeld de chronische rugpijn.

Mensen die goed eten en veel bewegen en werk of studie doen die naar hun zin is, raken niet zo gauw langer uit balans, en dat komt omdat ons lichaam zo fantastisch in elkaar zit. Elke dag is er wel een onbalans of blokkade, maar juist door onze lichamelijke en emotionele beweeglijkheid lost ons lijf dat zelf weer snel op. 

Chronische rugpijn wijst op blokkade

We krijgen pas klachten als energie in ons lijf en/of onze emotie gaat vastzitten en blijft vastzitten. Een keer diarree komt voor, maar als de ontlasting al weken of maanden te dun is, geeft onze buik aan dat er iets uit balans en geblokkeerd is. Een keer hoofdpijn heeft iedereen wel eens, maar als je 4 dagen per week hoofdpijn hebt of krijgt, klopt er iets niet in je lijf en/of emoties. Je hoeft niet een enorm sterke rug te hebben, maar chronische rugpijn wijst op een stevige blokkade...

Onze lijf is onze spiegel

We willen het vaak niet weten, maar ons lijf is onze spiegel. Door ernaar te luisteren, voorkom je veel kwalen. Niet altijd makkelijk. Daar kan ik je als natuurkundig therapeut goed bij helpen. Met vroegtijdig opsporen en behandeling.

Problemen spijsvertering

Een jongeman van 25 jaar heeft een nieuwe baan. Door slecht inwerken krijgt hij te veel te verwerken. Na een paar maanden gaat zijn spijsvertering protesteren. ‘Dit is niet te verteren’. Als we niet luisterEn naar ons lichaam, ontwikkelen we klachten. Als we jong zijn kan dat jaren duren, als we ouder zijn maanden.

Behandeling van klachten

Buikpijn al langer

Buikpijn, vaak van jongs af aan, hoeft niet per se een erfelijke klacht te zijn, maar door een gebeurtenis in de jeugd kan er iets uit balans geraakt zijn. Zeker zo’n 10 behandelingen met zowel acupressuur, voetreflex en psychologische begeleiding.

COPD

Niet te genezen ziekte, maar behandeling vermindert aanzienlijk de klachten en bijwerkingen van medicatie. Door behandeling stijgt de kwaliteit van leven. Behandeling is continue, in het begin wekelijks, daarna maandelijks. Voor goed omgaan met de ziekte is psychologische begeleiding onderdeel van de behandeling. Hier komen de reguliere geneeskunde, natuurgeneeskunde en psychologische begeleiding samen.

Dementie

Deze chronische ziekte vraagt vooral psychologische begeleiding, met natuurgeneeskundige ondersteuning. Aantal behandelingen nooit van tevoren bekend, meestal wekelijks.

Hartinfart, zwaar en inoperabel

Laatste stadium van chronische ziekte. Vooral psychologische begeleiding, met natuurgeneeskundige ondersteuning. Aantal behandelingen nooit van tevoren bekend, frequentie meestal wekelijks.

Hielspoor

Hielspoor is een verkalking van de botstructuur aan de zij en achterkant van je voet. Heel pijnlijk. Botten horen bij de harde delen van het lichaam en kunnen prima behandeld worden met de NierBlaasmeridiaanmassage. Met 5 behandelingen ben je een heel eind verder.

Hoesten, chronisch

In ongeveer 5 behandelingen klachtenvrij. Eventueel gesprek of achterliggende stressfactoren een rol spelen.

Hoge ouderdom

Begeleiding in het stervensproces. Vooral psychologische begeleiding, met natuurgeneeskundige ondersteuning. Aantal behandelingen is onzeker, zeker wekelijks.

Rugpijn en rugklachten

Het lijkt wel besmettelijk. Het aantal mensen met rugklachten. En dat kan varieren van een keertje rugpijn tot chronische klachten, of een acute hernia. Voetreflextherapie en acupressuur zijn uitgelezen en veilige methodes om rugpijn te laten verdwijnen. Beter dan de fysiotherapeut. De behandeling varieert daar ook mee. Hernia: na de acute fase een paar keer behandelen, chronische rugklachten door bijvoorbeeld osteoperose: een paar maanden, ongeveer 10 behandelingen.

Ontlasting, te dun

Problemen met de ontlasting, kan tijdelijk zijn, kan chronisch worden.  Te dunne ontlasting wijst altijd naar problemen in de spijsvertering.  Dus spijsverteringsmassage op de voetreflexen. Maar daarbij altijd de Dikkedarmmeridiaan op de armen. 

Psoriasis

Problemen met de huid en mogelijk reumaklachten, zijn beide mogelijke symptomen van psoriasis. Dit is vaak erfelijk, maar ontstaat vaak pas na 30 jaar. Het is een auto-immuunziekte, waarbij de afweer te scherp staat afgesteld, waardoor lichaamseigen cellen worden aangevallen. Dit vraagt wel een langdurige behandeling, vaak tweewekelijks. Huid hoort bij de LongDikkedarmmeridiaan, en ontstekingen kunnen goed behandeld worden met de LeverGalblaasmerdiaan.

rugr_logonl_rood_rgb
HBO natuurgeneeskunde
Vignet LVNT 4