Hartklachten door verdriet

Heel veel gezegdes bestaan al eeuwen in onze taal. Ze bevatten een schat aan informatie die terugvoert op de natuurgeneeswijzen van onze voorouders. Zoals:

De dood van mijn zus heeft mijn hart gebroken

Ik moet er niet aan denken. Maar deze vreselijke gebeurtenissen zijn er dagelijks. Dichtbij. Als iemand zoiets overkomt, wil deze persoon meestal zijn hart luchten (ook al zo’n uitdrukking). Maar het is waar: gedeelde smart is halve smart. Sommige trauma’s willen we steeds weer opnieuw vertellen en dat helpt bij de verwerking.

Ik ondersteun zo iemand, niet omdat ik een soortgelijke ervaring heb, maar uit compassie. Er is wel degelijk sprake van heel veel hartzeer en als deze persoon deze traumatische ervaring niet kan doorleven, krijgt hij of zij ook daadwerkelijk hartklachten. Met massage van de Hart- en Dunnedarm-meridiaan ondersteun ik bij het verteren van de ellende. Ook  de Rouwverwerkingsmassage kan hier enorm bij helpen. Daarnaast zijn de Long- en Dikkedarm-meridiaan vaak volslagen uit balans door verdriet en het niet kunnen loslaten.

Ik hoop altijd dat zo iemand bij mij komt, hoe moeilijk ook. Dit is natuurlijk geen traject van een paar keer, maar binnen een paar weken of maanden treedt er verlichting op.