Wanneer ben je in balans?
In de natuurgeneeskunde is balans heel belangrijk. Balans betekent evenwicht, en een mens in balans is ook evenwichtig. Balans is niet: het gemiddelde van de bevolking. Balans is uniek per persoon. Als ik me in balans voel in mijn omgeving door in het bestuur van de VVE plaats te nemen, is mijn buurman in balans als hij met een blinde vriend op de tandem gaat fietsen.
Een persoon die in balans is, is echt niet star of zo want balans is als de cyclus van jaargetijden, het schommelt rond een midden, gelukkig ook maar. Maar de persoon in kwestie kan wel voelen dat hij of zij in balans is, en mensen om hem of haar heen kunnen het waarnemen: rust, maar wel gepaste actie, en een zekere blijheid en vertrouwen in wat die persoon doet of zegt.
Twee waarheden over balans van lichaam en geest
- Balans in de emoties en het denken geeft balans in het lichaam en de gezondheid. Voorbeeld: een man van 80 in balans is gezonder en vitaler dan een man van 60 uit balans. Als deze man van 60 in een baan zit die hem niet past kan hij er ziek van worden. Dat uit zich in klachten, en kan na geruime tijd zelfs tot chronische ziektes en zelfs de dood (hartinfarct) leiden. Tenzij deze man zich dat realiseert en acties onderneemt om weer in zijn balans te komen. Bijvoorbeeld door bij mij of een collega te komen, en lichaam met acupressuur en geest met counseling weer in balans te helpen brengen. Niet zelden stapt zo’n persoon dan toch over naar een andere baan.
- Balans is moeilijk te definiëren, en het lukt vaak het beste door de twee uitersten in de onbalans te benoemen. Denk aan de prachtige oude weegschaal met gewichten.
Iemand kan de ene of de andere kant uit balans zijn. Balans is bijvoorbeeld flexibiliteit en een zeker meebewegen met wat er komt. Maar de ene cliënt die bij mij komt is of te star en zelfs lomp, zonder dat ie het in de gaten heeft, en de andere cliënt voegt zich juist altijd naar de ander, en geeft zichzelf veel te weinig ruimte. Alle twee niet in balans, maar in het andere uiterste. Dit kan zelfs in één persoon verenigd zijn, waarbij de partner heel vaak onheus bejegend en de klant in de winkel met alle egards behandeld wordt. En iedereen mag zijn zoals hij of zij dat wil, maar vaak begint het lijf bij deze onbalans te protesteren (als de omgeving het al niet doet).
Klachten door onbalans
- Als iemand geleerd heeft om niet boos te worden, kan hij zijn gal moeilijk kwijt en zal op den duur zijn galblaas(meridiaan) problemen geven.
- Als iemand maar voortdurend in een stressvolle baan blijft zitten, gaat op den duur de lever (meridiaan) onderuit, en kan deze persoon geen vet of zuur meer verdragen of voortdurende kramp krijgen, etc..
- Als iemand van huis uit heeft meegekregen om alles maar te slikken, ook al is het niet te vreten (figuurlijk) dan zit het er dik in dat deze persoon maagklachten gaat ontwikkelen. Los van de slokdarmblokkade.
- Als iemand maar steeds voor een ander aan het zorgen is en niet meer aan zich zelf toekomt, kan hij of zij een hallux valgus ontwikkelen, een uiting dat de miltmeridiaan flink uit balans is geraakt.
Holistische benadering
Natuurgeneeskunde in het algemeen en mijn combi met de Psychosynthese bij uitstek geeft een holistische benadering. Niet alleen heb je hoofdpijn, je hele lichaam is uit balans, en waarschijnlijk een emotioneel stuk ook. Dit laatste blijft vaak onbewust, waardoor je lijf begint te piepen.
Daarom is de voetreflextherapie, acupressuur en de counseling die ik aanbied zo effectief.