Longen van invloed op huidklachten

Heel veel gezegdes bestaan al eeuwen in onze taal. Ze bevatten een schat aan informatie die terugvoert op de natuurgeneeswijzen van onze voorouders. Zoals:

Ik zit gewoon niet lekker in mijn vel.

Wedden dat de persoon die dit zegt huidklachten heeft? Of de buik rommelt en de ontlasting is niet goed. Of er is sprake van hooikoorts, of steeds een sluimerende verkoudheid. Deze combinaties lijken raar, maar zijn dat in de oude westerse en Chinese geneeskunde niet.

Ook in de reguliere gezondheid zien artsen steeds meer in dat een kind met eczeem niet gebaat is bij het dichtsmeren van de huid, omdat dan een paar maanden later astma ontstaat. Tja huid en longen zijn in de embryonale fase nauw aan elkaar verbonden. Huid ademt tenslotte ook.

Ik zoek bij mensen met huidklachten dan al snel de Longmeridiaan en de bijbehorende Dikkedarm-meridiaan op en oefen daarop acupressuur uit. Bijna altijd zijn daar problemen (pijnlijke punten die een blokkade vormen) te vinden. Na een paar gesprekken en behandelingen zijn veel klachten  weg en is de gezondheid sterk verbeterd.